KUD Petar Preradović Đurđevac

O nama

Rad KUD-a ¨P.Preradović¨ datira s kraja devetnaestog stoljeća (1873.), a očituje se kroz različite oblike kulturnih djelatnosti preko svojih sekcija kao što su folklorna, tamburaška, dramska, likovna, ritmička i pjevački zbor.
KUD ¨P.Preradović¨ djeluje u Đurđevcu, gradu stare kulturne tradicije bpoznatom po ¨Legendi o Picokima¨. Danas broji 80 aktivnih članova kroz tamburašku, folklornu, dječju folklornu grupu i ženski vokalni ansambl Đurđevčice.
Repertoar se sastoji od dvanaest različitih koreografija i preko tridesetak vokalnih, instrumentalnih i vokalno-instrumentalnih brojeva. Preradović kroz svoj rad okuplja poznate hrvatske etnokoreologe i koregrafe, a sve je to rezultiralo raznolikim repertoarom u kojem se njeguje izvorna narodna umjetnost Podravine, Zagorja, Međimurja, Slavonije, Baranje, Karlovačkog pokuplja, Posavine, Splita, otoka Korčule, Like i Bunjevačkih Hrvata. Od 2006. godine na programu je i čuvena koreografija Dr. Ivana Ivančana, ¨PODRAVSKI SVATI¨ u kojoj vjerno čuvamo svatovske pjesme, plesove i običaje Podravine.
Društvo posjeduje vlastiti fundus narodnih nošnji, a u tamburaški instrumentarij uvode tradicijska glazbala: samicu, dude, gajde i cimbal. 2002. godine KUD P. Preradović izdaje svoj prvi CD ¨PODRAVINO KRAJU MILI¨.
Dobitnik je mnogobrojnih priznanja i nagrada od Grada Đurđevca, Koprivničko-križevačke županije i Hrvatskog sabora kulture.


<< Arhiva >>